Zuster Hanna, Anna... Hanneke!
Door: Hanneke
Blijf op de hoogte en volg Hanneke
18 Januari 2006 | Suriname, Paramaribo
Heb me enorm verbaast over de communicatie tussen verpleging en patient. Het lijkt alsof ze boos zijn, maar ik neem aan dat het zo gewoon gaat. Ik heb een paar voorbeelden opgeschreven in mijn boekje om ze niet te vergeten:
Ik assisterde de sub-zuster bij de wondverzorging (voor de duidelijkheid; eerst komt de hoofdzuster, dan de sub-zuster en dan ik) en de patienten gaven tijdens de behandeling aan dat het zeer deed:
'Auwww' (pat)
'Leeft uw moeder nog'(zuster)
'Nee (pat)
'U kermt alsof u uw moeder opgebaart ziet liggen' (zuster)
'Auwww'(pat_
'van welke plantage komt u'(zuster)
'geen' (pat)
'u klinkt als iemand van de plantage' (zuster)
'Auww'(pat)
'ik ga tape over uw mond plakken en het mag er pas af als ik naar huis ga' (zuster)
'Ben u altijd zo dik geweest Omi' (zuster)
'ja zuster' (pat)
Haha...grappig he.
Vandaag was ik ingedeeld op zaal 1/ zaal 2 en kamer 10. Zaal 2 noemt me 'Zus!'. Vanmorgen was zo leuk, gingen ze na de overdracht een gebed uit het kerkboekje voorlezen en daarna 2 liedjes zingen. En hard! Ik zong niet mee, maar een zuster liet zien waar we waren en stootte me aan zo van kom op jij! Maar net gedaan of ik mee zong...Op de afdeling werken ze nog met taakverdeling. Een zuster is verantwoordelijk voor de medicijnen, de ander voor de vitale functies etc. Ik mocht de wondverzorging doen. Na 4 wonden vroeg de zuster of ik het nog wel trok (best heftige wonden) maar het ging goed. De patienten hebben alleen erg veel pijn. Pijnmedicatie is niet je van het het hier, tenzij je het kan betalen. Zo heeft een patient gewoon echt tramal nodig naast de paracetamol maar kan dit niet betalen. En dan is het best wel moeilijk om zo'n wond te behandelen. Ik zag er waarschijnlijk beetje bleekjes uit, want zo'n vraag stellen ze niet snel. Maar ik ben er nu achter dat 'schaften' tussen half 11 en half 12 kan en verder heb je geen pauze. Ik met mijn sultana en water...Dus vandaag zat ik om half 11 al met mijn lunch, heel raar. Ik moet nog wennen aan de manier van praten. Het is commanderend 'pak die pen', 'ga water halen', 'gooi dit weg'. Ik was aan het rapporteren maar sloeg geen regel over dus werd er flink tegen me pen aangetikt. Vanmiddag heb ik voor een vol kantoor overgedragen aan de middagdienst! Heel spannend en best wel weer ff eng. Ook omdat sommige medicijnen ik niet ken, dus dan zij ik het blijkbaar verkeerd en dan komt me er toch een schaterlach. De middagdienst is trouwens van 15 uur tot 21.30 en de nachtdienst van 21.30 tot 7.oo. Deze week en volgende week werk ik van 6.45 tot 15.00.
Vandaag iets voor mekaar gekregen en ben zo blij; een flinke oude dame die bedlegerig is lag op een heel dun, oud matrasje terwijl ergens anders een bed leeg was waar een dik matras opzat. Voorgesteld vanmorgen om het om te zetten. Het leek erop of mijn idee niet echt doorkwam en dat niemand er zin in had. Maar het is me gelukt! Vanmiddag om 14 uur lag die dame op een heerlijk dik matras. De slachtoffers die ik gevraagd had te helpen waren 2 leerlingen.
Vanavond een feestje, Cynthia is jarig en 30 jaar geworden. Ik en mijn huisgenootje Joyce gaan er samen heen met een taxi. We hebben een beetje een vaste taxichauffeur (Brayen) die we altijd kunnen bellen.
Overdag ga ik op de fiets naar het ziekenhuis. Zo heerlijk geluksgevoel s'ochtends zo op de fiets; nog een beetje donker, heel stil, mooie route, vogeltjes fluiten. En terug naar huis zonnenbril op, slippers, zon. Maar moet wel vertellen dat het al een paar keer keihard geregent heeft. Zo ineens uit het niks heel veel regen en soms best lang. Dus heb altijd een paraplu in me rugzak.
Gisteravond naar salsales gegaan. Nu al aardig wat pasjes onder de knie en heb al met veel mannen gedanst. Dat is zo leuk, de een draait je armen uit de kom, de ander staat op je tenen, maar sommige zijn van de gevorderde les en dan gaat het goed. Ik was gister erg moe maar van zo'n uurtje lekker dansen en vrolijke muziek kom je zo bij.
Vrijdagavond ga ik met Lotte (co-ass van de afdeling chirurgie/interne) sporten bij Multifit in het centrum van Paramaribo.
Het eten is hier echt lekker, maar heel vet of zoet (zo lekker; bananenchips, bakabana, roze pannenkoekjes, maizenakoekjes,) Dus een dagje in de week sporten moet er eigenlijk wel bij en het is lekker om even goed uit te zweten en daarna de sauna in te gaan. Ik ben benieuwd. Heb alleen geen sportschoenen bij me, dus ga denk ik op mijn nette witte ecco schoenen daar op de hardloopband even cool zijn.
Ik wil nog wel even zeggen voordat ik afsluit met mijn mailtje dat de kaartjes die ik gekregen heb zo fijn zijn. Elke dag kies ik een kaartje uit die ik dan weer even lees. Haal ik heel veel energie uit! Vandaag stonden Sanne en Guus op mijn bureau. Nou, ik ga stoppen moet nu teveel aan jullie denken...snik.
Han
18 Januari 2006 - 20:29
Brigitte:
Hallo Han,
Echt hartstikke leuk om je verhalen en belevenissen te lezen! Volgens mij gaat het inwerken lekker vlot! En dan lekker in de warmte en zon, heerlijk hoor!
Heel veel succes en ik kijk uit naar je mailtjes -
18 Januari 2006 - 20:49
Nikster:
tofheid -
18 Januari 2006 - 21:07
Joke:
Lieverd. Wat heerlijk om dit te lezen. Jij gaat het daar helemaal maken, ze gaan al naar je luisteren. Geweldig wat je zo voor elkaar krijgt. Als ik dan bedenk hoeveel verband ik vandaag heb gebruikt. Zonder erbij na te denken. Lieverd, we volgen je zo heerlijk via deze site, voelt zo lekker vertrouwd, even de mail checken. En ik lach elke avond naar de maan, zie je het al voor je, Fred en ik naar de maan lachen?
Dikke, dikke kus
Joke -
18 Januari 2006 - 21:07
Caddy:
Hai Han
Je tevredenheid en geluksgevoel is bijna voelbaar hier. Alsof ik de film afspeel. Ik zie bijna wat jij beschrijft. Geniet ervan wijffie.
Kuz, ook van Aila
Caddy -
18 Januari 2006 - 21:11
Caddy:
Kijk eens naar de tijd van joke en mij: we zitten in dezelfde film!!!!!
Doei Caddy -
18 Januari 2006 - 23:11
Ingrid:
En waar maken wij ons dan druk om over ons gebruik van verbandmateriaal en zo.... Eigenlijk moeten we daar maar een poosje in de leer!
Heel leuk om te lezen hoe ze daar met dingen omgaan; hoe bedoel je de patiënt staat centraal? Ja, als LIJDEND voorwerp! 't is toch wat....
Zo te zien ga je je draai daar helemaal vinden. Moet ik al bij Theo om verlenging gaan vragen??? En zoals caddy zegt voel ik het precies zo: ik zie je bijna op je fietsje zitten en naar je werk gaan!
In 't haven gaat alles z'n gangetje. We schijnen zelfs begin februari een aantal nieuwe bedden te krijgen!! (al jaloers???) De bedden daar zijn nog ouder dan de onze of valt 't mee???
Leuk om je ontwikkelingen te volgen zo... Jij pikt dat op een manier op waar ik echt diep respect voor heb. Ik zou 't echt niet kunnen! Maar... we missen je wel hoor.... Heel veel plezier nog en ik volg je!
Liefs, Ingrid -
19 Januari 2006 - 02:49
Coby En Sanne:
ha die Han, wat een leuke manier van mailen heb je ,we zien het helemaal voor ons en dat terwijl wij nu samen in de nacht zitten.
geloof het of niet maar het is rustig!!!
geniet van de leuke dingen daar groeten en tot horens -
19 Januari 2006 - 12:43
Annemarie:
He lief
Sorry nog weinig laten horen! maar check je persoonlijke mail maar! Geniet maar lekker! dikke kus annemarie -
20 Januari 2006 - 11:19
Sabine:
Hoi Han
Heb genoten van je verhaal, echt geweldig!!!
Dat dat allemaal kan niet te geloven.
Ik vind je erg stoer!
liefs Sabine -
20 Januari 2006 - 11:43
Fred:
Lieve Han,
Sorry, het duurde even voor dat ik reageer maar, ik reageer. Af en toe snap ik zelf niet wat ik neer tief in dit kader. Nee, ik ga het niet uitleggen. Het is schitterend weer hier. Regen, wind, hagel en een hoop idioten op de weg. Jammer dat je de taal, welke ze spreken in het land waar jij je nu bevind, niet kan laten horen, weet je. Ik weet toch wel waar je kamer woont op dit ogenblik. Ga jij een hoop afgrijselijke wonden zien in de buikjes en beentjes van de mensen die gevallen aan zijn door walgelijke inheemse beestjes.
Je had het over KAKKERLAKKEN, walgelijk, en daar slaap je tussen? Je bent in dat geval niet echt eenzaam. Je spoelt ze gewoon van je lijf onder een heerlijke koude douche. Lekker joh, hier die warme douches. Ik ben blij dat je het naar je zin hebt in dat donkere maar ook weer lichte land. Als alle mensen zo vriendelijk zijn als die op het vliegveld, dan is het heerlijk daar.
Ik ga nu weer uitkijken naar je nieuwe belevenissen.
Heel veel liefs van Fred -
20 Januari 2006 - 17:38
Sanne:
Heej han, wat vond ik het gaaf om jou stem woensdag te horen! En wat een verhalen, pff.. you go girl! -
20 Januari 2006 - 17:43
Ilse:
He Hanneke!
Leuk om te lezen dat je het naar je zin hebt!!!Zal zeker wel een verschil van werken zijn daar!Ik zou zeggen geniet nog lekker groetjes Ilse -
20 Januari 2006 - 21:14
Marloes:
he hanneke!
wat leuk om jouw verhalen te lezen zeg! het is inderdaad anders werken dan bij ons. ik vind het in ieder geval harstikke knap van je! nog heel veel plezier en succes! en ik volg je op je website.
liefs marloes -
23 Januari 2006 - 10:48
Eva:
Hoi Han!
Als ik je mailtjes lees is het net alsof ik daar in een hoekje mee mag lachen en genieten!
Echt enorm leuk! Heerlijk weer! Zo te horen gaat het allemaal helemaal goed komen daar!
Doei kus Eva