Heel even... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Hanneke Derwort - WaarBenJij.nu Heel even... - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Hanneke Derwort - WaarBenJij.nu

Heel even...

Door: Hanneke

Blijf op de hoogte en volg Hanneke

27 Januari 2006 | Suriname, Paramaribo

Ik weet niet hoe ik me moet voelen vandaag. Dat gevoel heb ik waarschijnlijk al de hele week, maar hield me toen nog dapper. Zielig, maak dapper. Ik leek een schrizofrene patient die bij zijn ontslag aangeeft de hele wereld aan te kunnen.

Vandaag geef ik het even op. Heel even maar.

Gisteravond hardop gevloekt naar de honden, die hebben mijn heerlijk zittende broek van de waslijn getrokken en verstopt. Zucht, heel klote want nu kunnen we niks meer buiten hangen. Binnen is het nu een bende van opgehangen kleding aan zelfgemaakte waslijnen.

Maar goed, dat is natuurlijk niet iets om enorm lang van te balen. Die broek vind ik vast nog wel ergens in de tuin tussen de bosjes, maar heb nu geen zin om er naar te zoeken. Het regent de hele week al non-stop en de straten zijn volgelopen. Fietsen betekent kletsnat worden, en voor lopen geldt het zelfde. Vanmorgen bedacht hoe ik in godsnaam het einde van de straat zal halen met mijn fiets, want de straat was tot 15 cm ondergelopen met regenwater.

Maar goed, je maakt je even 3 minuten zorgen, kan er nog wel om gniffelen dat je dit mag meemaken en het is weer helemaal oke.
Maar nu heb ik hoofdpijn en dat komt ook doordat ik te weinig water drink maar vooral omdat ik me de hele week al druk loop te maken over het werk. Ik zie dingen die totaal anders kunnen! Denk zovaak 'jezus, waarom...'
Ik denk regelmatig aan de afdeling thuis.
De communicatie onderling. Hier is het niet netjes 'wil je dat even voor me pakken' maar krijg ik een snauw 'pak dit'. Ik weet dat het een kwestie is van wennen, maar vandaag ging het me te ver. Al die tijd liet het maar een beetje zo, maar het word steeds erger en het is gewoon zo vervelend. Vandaag weer een paar uitbranders gekregen. Terwijl ik zo enorm mijn best doe en alles wil geven. Ik trok het niet meer. Mijn nekharen gingen overeind staan. Na het overleven van 250 muggenbulten, een kapotte wasmachine, 40 koude douche's, ontelbare kutmuskieten, geen echte koffie,
38 keer zeiknat geregend te zijn en wel 680 keer dat gesnauw en gecommandeer van mijn collegae moest ik mijn grenzen aangeven. Heb gezegd dat ik het echt onprettig vond als er zo geschreeuwd werd tegen me etc etc. Heb niet gezegd dat ik er ook doodmoe van word dat niemand van de afdeling iets weet. Het is telkens 'vraag Zr Esthel'. Bij alles! Ik kon er vandaag zo slecht tegen. Ook omdat ik dus degene ben die op een werkdag dus 450 vragen stelt aan Zr Esthel. Ik heb niet gezegd dat ik er zo moe van word dat iedereen zo ongemotiveerd is. Ook ik ben s'middags wel eens moe, heb zin om naar huis te gaan maar probeer er alles uit te halen. Maar het leek vandaag wel of niemand zin had om te werken. Op het 'er kan een ok gehaald worden' blijft iedereen zitten terwijl ik al opsta om naar de lift te lopen. Ik heb ook maar een paar verpleegsters gezien die ik aardig vind tegen de patient. En dat zijn meestal de verpleegsters die ook op een kinderafdeling hebben gewerkt. Die hebben iets liefs over zich. De leerlingen vind ik zeer behulpzaam, maar zijn heel druk bezig met het volgen van klinische lessen en hun opdrachten. Daardoor leren ze in de praktijk veel te weinig. Een leerling liet me zien hoe ik een drain moest verwisselen (zo'n ouderwetse glazen fles) maar na de handeling had ik wel door dat het vacuum er niet meer op zat en zat ze een beetje mij aan te kijken van uhh vacuum....hier zou de training voorbehouden handeling onbegonnen werk zijn!!
(dat zeg ik nu omdat ik me kut voel, maar morgen kan ik zo weer zeggen dat het mijn doel zou kunnen zijn..)

Mijn huisgenootje Joyce had vanmorgen een migraine aanval, dus toen ik mijn muesli aan het eten was dook ze terug naar bed. Ze loop co-schappen op de verloskamer. Vanmiddag uit mijn werk samen kopje thee gedronken. Ze vertelde ook dat ze zich niet helemaal lekker voelt deze week. En toen kwam het horrorverhaal eruit. Omdat er even niks te doen was op de verloskamers ging ze wat po's en nierbekkens soppen die in de sputa stonden. Terwijl ze bezig was ziet ze ineens een nierbekkentje staan met daarin uitstekend een hoofdje. Ze pakt het nierbekken wat dichter naar zich toe en op dat moment houdt haar hart even op met kloppen. In het nierbekken ligt een doodgeboren kindje met alleen een gaasje over zich heen, dat al helemaal in het huidje is getrokken en bedekt is met vliegen. Bij navragen aan de verpleging waarom het overleden kindje daar in godsnaam ligt is het antwoord dat dat normaal is. Walgelijk! Gruwelijk!

Kutziekenhuis. Geen zin om morgen te werken.

Ben vorig weekend naar Groningen geweest. We waren met een grote groep, hadden 3 auto's gehuurd. In Groningen een wandeling gemaakt en daarna gezwommen. Vroeg in de middag stond er al koud parbobier..heerlijk rossig geworden en een kletskous. Dinsdagavond ben ik mee geweest met Mw Ferrier naar BKO. Met een jeep bracht ze me naar de buitenwijk van Paramaribo. Daar zijn nog een paar huizen zonder water en electriciteit. De kinderen moesten eerst in een schooltje achter een tafeltje zitten en werd ik voorgesteld. Moest ik vertellen wie ik was en wat ik deed. Schok me rot hoe druk die kinderen waren, en dat ze alleen dingen kunnen oplossen door te slaan, vechten. De bedoelingen was dat ze eerst een concentratie-opdracht gingen doen en daarna buiten sporten. Ik heb vol enthousiasme meegeholpen met de begeleiding en de kinderen luisterde zelfs naar mij! Heb ik niet ooit gezegd dat het werken met kinderen echt niks voor mij is? Nou, ik vond het super! Ook het sporten was zo gaaf. Vergt heel veel geduld en observatie. Ik ga zeker nog een paar keer mee. Het missen van de salsa-les heb ik er helemaal voor over.

Vanavond ook niet naar salsa gegaan. Geen zin in zwierig dansen en vrolijke muziek. Joyce ging ook niet. Thuis kon ik me niet concentreren op mijn boek en had helemaal lekkers in huis. Dus ben ik op de fiets gestapt en naar het internetcafe gereden.
Oh mam...over dat overlevingspakket! Ik weet het! Ben eruit gekomen waar ik eigenlijk super veel zin in heb en wat hier ontiegelijk duur is; sultana's, evergreen, m & m's, de chips die jij altijd hebt bij meidenavond
(die heb ik zelfs nergens gezien) en chocoladekrentjes. Moet volgende week ongesteld worden...

Ga straks thuis nog een was draaien (hij is gemaakt) Wat heb ik een bewondering gekregen voor mijn wasmachine. Je gooit het erin en klaar. Nu ben ik bezig met de verschillende fase's van wassen, spoelen, centrifugeren.

Heb heel veel zin in aankomend weekend. Brownsberg, genieten van de natuur.

Mijn hoofdpijn is gezakt, wat kan het toch helpen om even alle leed te delen.

Kus Han

• 27 Januari 2006 - 08:07

Leintje:

Lieve lieve lieve Han,

Je doet het super! Niet vergeten hoor! Je hebt al heel veel bereikt in zo'n korte tijd!

Nu even een weekje waarin het wat minder gaat, waarin je je niet zo lekker voelt. En dan dat weer, dat werkt ook niet echt mee. Maar hoe cliche het ook klinkt, na regen komt zonneschijn! En dat moet zeker in suriname lukken! ;)

Nog heel even balen (want dat moet kunnen) en dan weer er tegenaan! Laat ze in dat ziekenhuis maar eens weten hoe het OOK kan!

Je kunt het! Dat weet ik zeker!

Meisje ik mis je (en Jappe en Kaja ook!).

Hou van je en hoop snel een (positief) nieuw berichtje te lezen!

Dikke kus en knuffel van ons drietjes.

Ps, als je wil kan ik vragen of Balou die honden van jou eens een lesje komt leren! ;)

• 27 Januari 2006 - 08:59

Fred:

Lieve Han,

Het is zo vervelend dat je zo ontzettend lief bent tegen die snert collega's van je. Eigenlijk moet je naar het hoofd der hoofden toe moeten gaan en je ervaring en bevindingen op het buro moeten schijten. Wat een arrogantie van die XHDSJNBS hufters. Wil je je kennis en liefde brengen, krijg je er stront voor terrug. Het maakt wel een NOG betere verpleegkundige van je. De regen, welke al een week valt, is heerlijk om al de ellende van je af te spoelen. Geniet van alle leuke dingen maar onthou zeker ook de ellende die je ziet. Dat ongeboren kind, vreeselijk. Wat respectloos. Moeten we je komen helpen en zeggen dat ze niet zo hufterig moeten zijn? Wat betreft die snert kinderen, laat zien dat je Hanneke bent.
    Wel beste Han, Anna, Hanna, enz, we sturen je snel allemaal lekkere dingen maar of dat nog lukt voor volgende week is de vraag. Ik mis je stem en je koddige bewegingen, je opmerkingen over mijn oren, enz.
    Blijf Hanneke en laat zien wie je bent.
    Liefs en DIKKE kus van Fred

• 27 Januari 2006 - 09:44

Joke:

lieverd.
    Dit is even jouw dip en dat mag. Andere cultuur, andere manier van communicatie, een die jij totaal niet gewend bent. Dat gaat dan even fout.Dat mag, voel je daar niet lullig over. Maar laat je niet misbruiken, wel gebruik van je maken. Geef nu je eigen manier van werken aan, misschien wachten ze daar wel op. (stuur een mailtje via je andere ). Zondag haal ik allemaal lekkere dingen voor je, ook chips van meidenavond.
    Ga het weekend genieten en haal je energie daar van.
    Hou van je.
    Dikke kus en knuffel
    Joke

• 27 Januari 2006 - 10:09

Nikster:

heej han

ik vertel regel matig aan fisad vriend van mij wat jij allemaal mee maakt en te zien krijgt daar.. hij heeft er een huis en zn vader woont er nog over dat ziekenhuis heeft hij me ook verteld en is precies zoals jij beschrijft.
    ehhhmzz tis hun levens wijze zo gaat het daar
    kwestie van wennen, maar daar volkomen normaal :) het lukt je wel

xxx ofzo

nikki :)

• 27 Januari 2006 - 10:35

Dinie:

Hoi Hanneke,
    Gek hè dat je soms niet lekker in je vel zit en alles en iedereen mist of voor z'n kl..... wil schoppen. Vergeet niet dat je gewoon MENS bent (en een goeie!!!). Een mens met emoties anders had je nooit deze beslissing genomen meid.
    Gaat strakjes wel weer beter met je (beloofd!). Kus Dinie

• 27 Januari 2006 - 15:32

Annemarie:

Komt allemaal wel weer goed meisje! Het leven is niet altijd even leuk! Hier leer je ook weer van!
    Komt goed, en toch even jezelf sterk maken op vervelende momenten. Waarschijnlijk lees je strax je oude bericht terug en dan lach je er hopelijk weer om!
    En zo niet dan blijf je lekker mopperen via de mail! Zo kun je je frustraties kwijt! Je hoeft echt niet altijd met mooie verhalen aan te komen! Ik denk aan je hoor! Hele dikke kus annemarie

• 27 Januari 2006 - 16:02

Sabine:

Lieve Han
    Ow wat moet jij je effe K.. voelen, maar het koppie ook weer omhoog hoor!!!
    Ik denk aan je.
    Liefs Sabine

• 27 Januari 2006 - 16:54

Sanne:

Lieve hannie.
    Ik heb een kleine tip voor je. Als ze je op het werk weer eens afsnauwen beeld dan in dat ze in hun ondergoed zitten! Dat moest ik van jou ook altijd doen als ik bijvoorbeeld zenuwachtig was voor een presentatie. Bedenk zo nu en dan een binnenpretje en dan komt het helemaal goed ;) kusje Sanne

• 27 Januari 2006 - 21:11

Marianne:

Ha die Han,
    Het valt ook niet mee, he? Na alle leuke en nieuwe en spannende ervaringen was het eigenlijik een beetje onvermijdelijk dat er een terugslag zou zijn. Goed dat je lekker je hart lucht. Het gaat je, met jouw gevoel voor humor, zeker lukken om ook dit een plekje te geven. Zet hem op, meid! Geef ze van katoen, daar! Hou in gedachten dat wij allemaal super trots zijn op wat je doet. Ik vind het hartstikke goed dat je zo je hart kunt luchten. Dat lucht in ieder geval op. Zuster Esthel kan nog wat van je leren :-)
    Kus
    Marianne

• 28 Januari 2006 - 06:15

Anneke:

Hanneke,

Even een vraagje.....
    Heb je kaarten bij je?
    Anders stuur ik ze voor je op hoor!!!
    Zo te horen kan je ze nodig hebben, ha ha ha ha!!
    Waarschijnlijk worden het er dan wel een paar tegelijk...

Hou vol.
    groetjes anneke

O ja, ik heb nog een hele gemene jack russel. Opsturen? Die zal die honden wel even leren hoor.
    Die heeft net zo'n grote mond als ik. Dus je komt er een heel eind mee.....

• 28 Januari 2006 - 14:01

Naomi Beks:

Meid ik leef helemaal met je mee...kan gewoon allemaal erg KUT lopen in zo'n land...helemaal als je niet lekker buiten kan genieten van het weer...tip zoek een plekkeie voor jezelf ergens waar niemand je kan storen en blijf daar lekker elke dag zitten en in je dagboekie schrijven, na alle regen komt zonnenschijn dus even wachten wanneer doe zich laat zien....houd die joyce dicht bij je, erg belangrijk om dingen te kunnen delen met iemand die daar zit. en verder laat die verpleegkundige maar lullen(makkelijker gezegd adn gedaan) hier weten we dat je een top pleeg bent en ik heb hier wachtlijsten van patienten die nog altijd om zuster hanneke vragen...
    Kortom houd moet, ik weet je positiviteit wordt op de proef gesteld, maar het gaat echt beter worden! Kus Naomi

• 28 Januari 2006 - 14:26

Jeanneke:

He Han,

Wat rot voor je dat het nu wat minder gaat deze week, zeg! Houd moed, want het gaat straks echt weer beter, ff door de zure appel heen bijten!
    Hier zit iedereen elke dag bij binnenkomst achter de computer om je verhalen te volgen en leven echt met je mee.
    Hoop dat het volgende berichtje positiever is en jouw kennende komt dat helemaal goed, ZET HEM OP!

groetjes!!

• 28 Januari 2006 - 19:13

Monica:

Ja Han nou toch!!!
    Wat een sores, zeg. Ik geloof dat wij eens moeten komen vertellen hoe blij ze moeten zijn met jou!! En als ik je taalgebruik zo zie, weet ik wel dat je hier heeeeel erg van baalt. Nu ken ik je niet als een mens die snel opgeeft, maar ik kan me voorstelen dat je hier goed van baalt. Ik hoop dat je je veerkracht snel terughebt en gaat denken: "Ik doe mijn best (aan mij zal het niet liggen) en verder zoeken ze het maar uit". Is natuurlijk gemakkelijk gezegd vanuit Nederland. maar misschien is dat de beste manier om te overleven. Hou je haaks, meis en laat ze het rambam krijgen. Geniet van alle goede dingen en wil je eerder terug: wij hangen de vlag uit.

Dikke knuffel van moi

• 30 Januari 2006 - 10:22

Tien:

Hai Han!
    Wat kut voor je dat je nu ff in een dipje zit... Tis ook allemaal erg wennen. Het zal vast beter worden! Ga lekker met die kids om (kinderen zijn toch wel leuk he? haha) die brengen je een beetje vrolijkheid. Ik ben in ieder geval hartstikke trots op je! Laat die collega's van je maar een poepie ruiken... Jij bent een supergoede en lieve verpleegkundige, daar kunnen zij nog wat van leren! Go for it girl! Kus, Tien

• 30 Januari 2006 - 22:05

Brigitte:

Hoi Han,

Het is al weer een paar dagen gelden dat ik je mailtje las, dus ik hoop dat de donkere wolk een beetje weggetrokken is. Het is ook niet niks hoor, zomaar in een ander land, cultuur en ziekenhuis gaan werken! Je loopt vast nog wel tegen dingen aan, maar je moet maar denken...op die manier vind je het straks weer heerlijk om in Nederland te kunnen werken!
    Zet hem op daar en ik hoor wel weer van je,
    Brigite

• 31 Januari 2006 - 04:51

Carmen:

Hoi Han heb jou verhaal gelezen wat rot en vervelend voor jou dat het allemaal zo gaat en een vervelende dip heb gehad maar een ding weet je van jezelf je zal het overwinnen. en wordt hierdoor alleen maar sterker. voor mij is het ook erg vervelend om dit allemaal te lezen hoop dat jij en jou collega,s dat ook begrijpen. ik leef ook erg met jou mee maar aan de andere kant raakt het mij ook hoop dat je dit ook wil begrijpen. nog even als tip blijf van je afschrijven en maak het bespreekbaar met Ester

Veel liefs Carmen