Moedergans - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Hanneke Derwort - WaarBenJij.nu Moedergans - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Hanneke Derwort - WaarBenJij.nu

Moedergans

Door: Hanneke

Blijf op de hoogte en volg Hanneke

31 Januari 2006 | Suriname, Paramaribo

Na een heerlijk weekend in het binnenland kan ik er weer helemaal tegenaan!

Zaterdagochtend vroeg vertrokken met een gammel busje over een nog gammelere weg. De chauffeur, kok en gids zijn heel blij met mij geweest toen ik hielp met duwen van het busje uit de slip. Ik zat onder de modder en was drijfnat van het zweten, maar wat voelde ik me gelukkig toen we de bus eruit kregen! Adrenaline gutste in mijn lichaam en ik vergat alle ellende.
Na de 4 uur durende rit zijn we daarna naar de Irene-val gelopen. Het regende flink, dus was goed uitkijken waar je liep. Deze keer was ik Marianne die iedereen een handje gaf bij een moeilijk stuk, en was ik Robert die soepeltjes over omvergevallen bomen klauterde. De waterval was prachtig. Er zijn foto's gemaakt dat ik er in mijn sexy bikini ondersta, maar die zijn niet gelukt (Lotte heeft net niet goed doorgedrukt, een probleem wat ik in het begin ook had). Na de wandeling iedereen getrakteerd op een parbobiertje, want na een wandeling hoort een koud biertje!
De kok heeft heerlijke roti voor ons gemaakt en na de (oplos)koffie was ik moe en voldaan.
s'Ochtends de brulapen gehoord, maar geen apen gezien vanwege de mist. Na het ontbijt met Tsietske en Michelle een rondwandeling gemaakt en de top van de berg beklommen. Zo heerlijk, alleen maar stilte en af en toe naar elkaar wat fluisteren.

In de rit terug naar huis besloot ik om Nanda en Maaike te bellen. Ze krijgen kookles van hun huisbaas en dat mocht ik meemaken. Vrijdagavond pindasoep gemaakt en gegeten. Leuke avond gehad en ik voelde me heerlijk in het huisje. Zo'n schattig huisje. Je kunt buiten zitten op de veranda, lekker koken in de keuken, een woonkamer met een lekker zittend bankstel, een eettafel met 4 stoelen, en de slaapkamers zijn er erg goed uit. De huur 50 euro goedkoper dan wat ik nu heb...wat zou ik daar graag willen wonen! Zondagavond mijn brutale sandalen aangetrokken en Nanda gebeld, of ze misschien wist of er al nieuwe huurders in het huis komen wonen na hun vertrek. Ze reageerde heel enthousiast en zou gelijk voor me bellen met de huisbaas en een goed woordje voor me doen.
Goed nieuws; vandaag de huisbaas gesproken en ik kan ik per 24 februari in het huisje! Ik ga wonen op de verlengde keizerweg nr 47. Het huisje ga ik delen met een studente die eind februari komt, hoop dat ze net zo leuk zal zijn als mijn huisgenootjes Joyce en Michelle! Die ga ik wel missen.

Gisteravond met z'n drietjes gekookt; een dagschotel van brocolli, tomaat, ui en gebakken aardappeltjes. Vanavond gaan we naar salsa en morgenmiddag willen we na het werk gaan zwemmen. Wou dat ik ze mee kon nemen naar het leuke huisje, maar Joyce gaat 25 febr voor 2 weken naar de Medische Zending en Michelle gaat 21 febr naar huis...

De Medische Zending is een heel gedoe, ik krijg niet voor elkaar wat ik wil.
Dus plan B ingeschakeld; Dr. Does! Hem lief gevraagd of hij voor mij misschien wat kan regelen. Ik hoor het binnenkort, hij gaat actie ondernemen. De maand juni heb ik opgegeven voor de zending, om daarna de maand juli uit te rusten met een welverdiende vakantie van 9 dagen. Maar nog eerst even hard werken...

En dat werken gaat goed. De maandag en dinsdag zijn me erg goed bevallen. Het personeel is aardig voor me, lachen om me als ik sarantongo probeer te praten en staan nu eindelijk open voor mijn goodwill.
Gister besloten dat een lap.chol best in een kort dossier kan, en na wat discussie vond de hoofdzuster het eigenlijk wel een heel goed idee! Leerlingen komen naar mij toe voor uitleg hoe ze een verpleegplan moeten maken volgens Gordon. Vanaf maandag hebben we op de afdeling een nederlandse stagaire erbij, Danielle 3e jaars BOL-leerling. Op de afdeling is er geen begeleiding, dus ben ik een soort moedergans waar de leerlinggansjes achteraan lopen. Vandaag Danielle ingewerkt, en haar een opname zelfstandig laten doen.Wat vond ze dat leuk! Ik vind het wel leuk dat ik gebombardeerd ben tot tolk van een amerikaanse co-ass. Samen doen we de opnames, en vertaal ik zijn vragen aan de patient in het nederlands. Dokter Han kwam even opspelen, want na de anamnese gaf ik aan dat een urine sediment wel verstandig zou zijn en braaf antwoorde co-gansje dat hij daar niet aan had gedacht, maar erg verstandig vond.

Joyce belde net even tussendoor, of ik het huisje heb. Ze heeft vandaag voor me geduimd. Ga straks wat lekkers halen om het te vieren dat ik ga verhuizen, cocoscake is onderdeel van mijn favorieten, en ik val hier alleen maar af dus dat is een mooie deal!

Ga volgende mail proberen foto's te mailen. Heb vernomen dat Telesur op dit moment verbouwt word en dat het daar misschien wel kan. En anders komt wel weer plan B!

Kus Han

• 31 Januari 2006 - 21:44

Marijke:

Hej Han!

Wat leuk dat je het naar je zin hebt! Had niet anders verwacht ;) Die verhalen zijn super om te lezen!

Wil je ook even laten weten dat je Snowboard-pak goed is gebruikt deze vakantie hihi! Als je terug bent uit Suriname zal ik 'm netjes weer afleveren.

Groetjes

• 01 Februari 2006 - 00:31

Ingrid:

Hoi Han,

Tsja, wat zal ik zeggen.... ik ben in ieder geval blij dat het zo goed met je gaat nu!!! Op zich is het helemaal niet zo verkeerd om af en toe een dipje te hebben en is wat mij betreft ook niet meer dan normaal en menselijk... Ik heb voor je geduimd en gehoopt dat dat van korte duur zou zijn en gelukkig mocht dat zo zijn... Laat ze maar zien wie je bent en hoe goed jij mensen kan begeleiden en hoeveel geduld jij overal mee hebt... Petje af hoor, hoeveel contacten je hebt opgedaan en hoe snel je dingen regelt op de afdeling! Ik lees elke keer met volle belangstelling en aandacht je verhalen! Ik zou soms graag om het hoekje willen kijken.....

Liefs,
    Ingrid

• 01 Februari 2006 - 06:48

Fred:

Lieve Han,
    Je moet schrijfster worden. Je verteld zo leuk. Let op, je hebt 2 mails verstuurd en je krijgt op alle twee reactie. Vanavond meer.

Liefs Fred

• 01 Februari 2006 - 07:30

Joke:

Lieverd. Ik heb net als fred 2 keer je bericht gehad. Op de andere staat ook een reaktie. Maar heerlijk, dat je weer je energie hebt terug gevonden. Geniet van al je verhalen, je belevenissen daar. Ik zie het huisje voor me waar je straks gaat wonen. Ik zie je al helemaal zitten op de veranda, schommelstoel, een bakra in een surinaamse jurk. Met tulband graag. Foto!!!!. Lieverd, dikke dikke kus. ( pakketje komt eraan, wel je postbus naar me sturen, dan kan ik het verzenden)

• 01 Februari 2006 - 10:43

Ilse Febus:

Hoi Hanneke!

Wat fijn dat je inmiddels je draai gevonden hebt!Leuk dat je het ook op het werk daar naar je zin hebt!Nog veel succes daar,en geniet ervan!

Liefs Ilse

• 01 Februari 2006 - 16:49

Magda:

Hoi Hanneke
    Wat kan jij leuk schrijven.Ik lees je belevenissen graag en ik ben hartstikke trots op je!Lekker positief blijven ook al zit het niet altijd mee. Hanneke je krijgt ook de groeten van Cor Erik en Linda en we blijven je volgen hoor!!Heel veel liefs.

• 01 Februari 2006 - 19:53

Nikster:

*nikki wilt ook naar suriname :O*

• 01 Februari 2006 - 20:04

Fred:

Kben thuis en heb boze brief gestuurd naar slechte Casema, een protest naar Justitie i.v.m. bekeuring, enz. Ik was helemaal opgelucht toen ik las dat je ging verhuizen. Dit klinkt anders dan je dip brief. Och, weg van die alles verslindende honden, kakkerlakken en koude douche. Misschien heeft je andere huisje ook geen warm water maar het is volgens mij wel heel gezellig. Jij hebt achter een auto lopen duwen en dan volledig onder de modder met daarbij een gelukkig gevoel. Klinkt zo lekker. Ik zou brommen en mopperen maar jij bent altijd zo positief. Daar trekt een ander zich aan op. Fijn dat ze ook daar eindelijk wat waardering voor je hebben. Wacht maar, als jij weggaat daar is het hele ziekenhuiswezen omgevormd. Kom je aanstaande dinsdag ook? Er is vast wel ergens een fiets te vinden. Ik hoop snel weer wat dan ook voor een bericht van je te horen, met foto's als het lukt.

Liefs van Fred

• 02 Februari 2006 - 09:13

Sanne:

Heej han! Wat krijg ik toch altijd een jaloers-gevoeltje als ik jou verhalen lees. Ik zou zo graag alles willen zien.. ben benieuwd naar je foto's. (Oja heb trouwens een 9 gehaald voor een belangrijke patkijktoets op school!)
    kusje Sanne

• 03 Februari 2006 - 20:04

Jeanneke:

He Han,

Gelukkig lees ik weer een positief mailtje, want van die laatste schrok ik toch wel! Maar blijkbaar heeft het wel geholpen, ze eten bijna uit je hand! Goed ,zeg, ik zou het lef niet hebben hoor! Ga zo door, enne, bewaar deze verhaaltjes maar voor een goed boek, want schrijven kan je! Elke keer weer lijkt het alsof ik naast je sta en het samen met je beleef, zo realistisch!
    Nu alleen nog kijken of de foto´s kloppen met de fantasiebeelden van hier....

Veel succes verder, en nog ff en je verhuist weer... lekker hoor!

Groetjes Jeanneke

• 04 Februari 2006 - 22:00

Queeny:

Hoi Han,
    leuk dit alles te lezen! Kun je mij nog een keertje "prive" mailen?Ik mail jou wel maar krijg niets terug. Ik ben bang dat het niet aan komt.
    XxX Q

• 07 Februari 2006 - 19:01

Heej Hannie!
    Wat ben ik blij om te horen dat het weer goed gaat! Echt geweldig je nieuwe huisje!!!
    Zoals een Surinaamse gezegde gaat:
    Time langa dan rope
    (time is longer than a rope, = things will change eventually) Ook bij jou nu... het komt uiteindelijk allemaal wel goed. Nu die rothonden nog ff stevig aanpakken :)
    Kus,

Kus,
    Tien

• 07 Februari 2006 - 19:02

Tien:

Oeps 2 keer gestuurd, net als jouw vorige mailtje haha!

• 23 Februari 2006 - 17:38

Inge Stolk:

Hoi Hanneke!

Hier eindelijk een berichtje van mij... Heerlijk om te lezen wat je allemaal meemaakt! Ben jalours op je salsadansen, heb ook een paar lessen gehad maar niet genoeg om het nu nog te kunnen... Ben je inmiddels verhuisd? Ik lees dat je af en toe ook flink gefrustreerd bent van hun onverschillige manier van werken, wind je er niet te veel over op, al zal dat af en toe niet meevallen! Wij zijn inmiddels verhuisd naar een flat in den bosch, 10 hoog, supermooi uitzicht. Hebben het helemaal naar ons zin. Nou, geniet met volle teugen en tel tot 10 als dat nodig is..!!
    Liefs Inge