zomerschoentjes - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Hanneke Derwort - WaarBenJij.nu zomerschoentjes - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Hanneke Derwort - WaarBenJij.nu

zomerschoentjes

Door: Hanneke

Blijf op de hoogte en volg Hanneke

11 Februari 2006 | Suriname, Paramaribo

De regen komt met bakken uit de hemel. Komt wel even goed uit, want had zin om te mailen. Met een warm zonnetje is dat wel anders. Dan zit ik uren in de zon, lees ik een boek en baal ervan als het alweer uit is. 'De eetclub' heb ik nu bijna uit en ga daarna 'Het boek Dina' lezen van Maaike. Het ruilen van boeken is in, want iedereen heeft hetzelfde probleem. Ik ben mijn boek 'Zorg' al kwijt, een echte aanrader!

Ik ben van het weekend naar de centrale markt geweest. Puur buitenland, de geur, muziek, druk gekwebbel. Een gevoel van vrolijkheid kwam in me op toen ik zo lekker aan het rondsnuffelen was. Voor mijn ogen werd vis ontleed, een varken kleiner gemaakt, kocht ik pompelmoes, mais, kokos en werd daarna beetje overmand door verdriet. Wat wil ik jullie dit ook zo graag zien!

Ik ben geslaagd voor zomerschoentjes, waar ik met mijn salsa-les heerlijk op dans. Mag nu naar de gevorderende groep!

Zondag ben ik naar Lelydorp geweest met Maaike, Nanda en hun huisbaas Erik. Ontzettend lekker gegeten, gezwommen en s'avonds was er muziek en dansen.

Op het werk heb ik fijne momenten maar nog steeds frustrerende momenten. Zolang alles maar goed en rustig gaat ben ik 'honnepon', 'poppetje' of 'schat. Maar zodra het beetje hectisch is, raakt het personeel de kluts kwijt en spreken ze winti over me uit. Ik heb nu wel door dat ik me niet moet bemoeien andere patienten. Maar dat is zo moeilijk als je ziet dat het niet goed gaat en er gehandeld moet worden en iedereen alleen maar om Zr Esthel kan roepen. Als Zr Esthel met diarree op de toilet zit of zich van 3 hoog te pletter zou laten vallen omdat het haar te veel word, kan de afdeling bij elkaar geveegd worden. Ik gebruik de tips die ik gekregen heb. Ik zag een broeder die stom tegen me deed in tanga-slip. Ben na de overdracht naar Zr Esthel gegaan of ik met haar even wat kan bespreken. Ik kan er namelijk niet meer tegen dat ik zo moet schreeuwen om hulp. Niemand wilt me helpen. Verwijzen me naar een ander persoon, geven aan ongesteld te zijn en buikpijn te hebben en ga zo maar door. Ik schik van dingen die fout gaan, met patienten maar ook algemeen, in het bakje met spullen voor een bloedsuiker prikken lagen 6 vuile naalden. Wat als ik niet opgelet had en me had geprikt...

Moest maandag mee met de ambulance, een patient ophalen uit een verpleeghuis. Was zo gaaf, met loeiende sirene's en keihard dwars door Paramaribo! Dat oude vrouwtje viel bijna van de gammale brancard, maar ik hield haar goed vast.

Wel weer jammer dat die patient terminaal is maar niet dood mag gaan. Familie wil dat we er alles aan doen, dat ze 87 jaar is maakt niks uit. Dus nu heeft dat arme vrouwtje sondevoeding en een snel lopend infuus...

Ik ben s'avonds echt uitgeput van werken. Komt denk ook omdat het begeleiden van Danielle best moeilijk is, hoor mezelf soms zuchten en dat is niet goed. Ik moet nu 2 dingen uitleggen;
- hoe het hier in Suriname gaat
- hoe het in Nederland gaat
En als laatste moet ik uitleggen waarom het in Suriname niet zo gaat als Nederland. Vooral op die frustrerende momenten heb ik geen zin om over het 'waarom' te praten. Lief meisje, ik weet ook niet alles en op zulke momenten al helemaal niet. Heb gister mijn best gedaan, heb haar wondverzorging laten doen en dat ga ik maandag aftekenen. Voor haar echt mazzel, want hier mogen alleen praktijkbegeleidsters aftekenen en daar is er maar 1 van in het hele ziekenhuis. Heb uitgelegd dat ik in Nederland ook de vaardigheden van leerlingen toets en na wat discussie mag ik haar toetsen. Prima toch.
Oh en trouwens Monica, dat van Gordon...je hebt helemaal gelijk! Ik heb het niet verzonnen, dat krijgen de leerlingen hier in het ziekenhuis als opdracht. Om bij elke opname een verpleegplan te maken. Omdat ze het moeilijk vinden help ik ze erbij.
Heb de praktijkbegeleidster enthousiast verteld over de anamnese-formulieren van onze afdeling en ze was erg geinteresseerd. Dus indien mogelijk, kunnen jullie het mailen/opsturen?

Ik heb zo avonddienst. Eind februari ga ik de nachtdienst in. Moet veel werken. Diensten van 8 dagen achter elkaar is normaal.

Kus Han

• 11 Februari 2006 - 18:32

Joke+ Fred:

He lieverd. Ik wil ook op de markt lopen en mee snuffelen. Weet je nog Parijs? Fruit, kaas, noten, en dan bois de Bologne. Ik zie je daar snuffelen, ruiken, de geur opsnuiven. Door je mails maak je het voor ons zo visueel. En dan je dansschoentjes. Heerlijk toch allemaal. Weekend weg, etentjes en 8 dagen werken. Moet kunnen allemaal.
    Lieverd, de bezigheden van ons komt weer via de andere mail. Het " overlevingspakket" wordt maandag verstuurt, genieten hoor. En nog steeds knik ik de maan vriendelijk toe en denk aan jou, daar, regen en toch zon, hard werken en toch veel plezier.
    Dikke,dikke kus en knuffel van ons allemaal.

Joke en Fred

• 12 Februari 2006 - 19:43

Tien:

Heej Han!!
    Wat toevallig ik liep donderdag op de Delftse markt en dacht je te zien. Ik naar je toe rennen haha was je het helemaal niet! :) Maar je was wel op de markt in Suriname lees ik. Lekker he ouderwets markten... Nog traditionele witte hoge nike air sokjes (of halve sokjes!) gekocht? ;)
    Werkse de aankomende nachtdiensten! Kus, Tien